Mökkivuokraus osana älykästä kylätoimintaa

Sastamalassa järjestettiin helmikuun 2019 alussa ensimmäinen Eurooppalaisten älykylien verkoston (Smart Village Network) tapaaminen. Sinne kokoontui yli 50 eurooppalaista älykylien edustajaa ja muuta kehittäjää verkostoitumaan, kertomaan omakohtaisista kokemuksistaan ja oppimaan muilta.

Tapahtumaan osallistui yli 50 henkeä ympäri Euroopan.

Tapaamisen tuotoksena SVN muotoili tehtävänsä määrittelyn: tukea koko Euroopan laajuisesti yhteisöjä älykkäiden ratkaisujen kehittämisessä. Erityisen kiinnostavaksi koemme jäsenten älykkäiden ratkaisujen arkiston, jota kootaan paraikaa kaikille jäsenille hyödynnettäväksi parhaiden käytäntöjen monistamiseen.

”Älykkäiden kylien kehittämisaloitteen takana on EU:n irlantilainen maatalouskomissaari Phil Hogan. Hänen mukaansa älykyläaloitteen keskiössä ovat ihmiset sekä heidän oppimis- ja uudistumiskykynsä: huomaammeko ympärillämme olevat mahdollisuudet? Digitalisaatio ja tekoäly mainitaan usein mutta myös uudet verkostot ja yhteistyökumppanit voivat olla avaimia älykkäisiin kyliin,” pohjusti Suomen Kylät ry tapahtumaa blogikirjoituksessaan.

Osa tapahtuman osallistujista Arteleksen, toisen tutustumiskohteen pihalla. Kuva: Johanna Veijanen, Leader Pirkanmaa

Vaikka digitalisaatiota pidetään pelastajana moneen asiaan, tulee muistaa, että teknologia on tietyissä tilanteissa oiva renki mutta itseisarvona se ei lisää älykkyyttä. Älykkyys kumpuaa aina ihmisistä, fiksuista ja usein poikkeuksellisen oivaltavista toimintatavoista, totutuista tai uusista. Usein nämä toimintamallit tuovat uusia ratkaisuja tilanteisiin, missä vanhat tavat eivät enää palvele tai ole mahdollisia toteuttaa. Tämä tilanne on edessä monessa suomalaisessakin kylässä, joiden palvelut keskitetään yhä suurempiin yksiköihin, kauas kylästä. Kun korvaavaa tai parempaa ratkaisua ei ole valmiina, se pitää luoda.

”Älykäs kylä on enemmän kuin selviytymiskeino. Se on viisaiden toimintamallien yhteensulattamo, joka tukee henkistä, fyysistä, sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia,” kirjoittaa yhdistyksemme puheenjohtaja Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan. Mielenkiintoisia elävöittämisratkaisuja nähtiin muun muassa Lantulan kylätaloon ja Artelekseen tutustuttaessa.

Arteles tyhjilleen jääneen kyläkoulun uudelleenkäyttöratkaisuna kiinnosti monia.

Kylä on arvokas elämän keskittymä. Toiminnan kehittämiseksi ja kasvattamiseksi on tärkeää löytää sellaisia viisaita toimintamalleja, jotka kohtuullisin panostuksin tuottavat kysyntää alueen palveluille ja tuotteille. Jotka tuovat elämää ja elämyksiä. Jotka tuovat iloa ja antoisia kokemuksia. Jotka tuovat oppimiskokemuksia ja kasvun mahdollisuuksia.

Eräs erinomainen ja varsin älykäs keino elvyttää kylän hyvinvointia on aktiivinen mökkivuokraus oheispalveluineen. Tätä mieltä olivat myös kymmenet osallistujat, joiden kanssa keskustelimme tarkemmin mökkivuokrauksesta. Kylissä on usein valmiinakin käyttämätöntä kiinteistökantaa, jota hyödyntämällä päästään varsin pienillä investoinneilla rakentamaan paitsi matkailijoiden yöpymisiä myös näiden suoraan ja välillisesti tarvitsemia palveluita ja esimerkiksi tarjoamaan lähiruokaa paikallisten tuottajien voimin.

Lantulan kylän tilanne on potentiaalinen monen älykyläratkaisun suhteen.

Yhdistyksestämme oli tapahtumassa mukana kaksi hallituksen jäsentä. Olemme kiitollisia päästyämme mukaan tapahtumaan, tutustumaan ihmisiin, kertomaan toiminnastamme ja avaamaan mahdollisuuksia niin mökkivuokraukseen kuin muuhunkin älykylätoiminnan kehittämiseen omalta osaltamme.

Tutustumassa Lantulan kylätaloon. Kuva: Johanna Veijanen, Leader Pirkanmaa

#SMVry #SVN

Yksi vastaus artikkeliiin “Mökkivuokraus osana älykästä kylätoimintaa

  1. Päivitysilmoitus: Uudistava matkailu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close