Lausunto yksityistielaista

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoja luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi yksityisteistä.

Uusi yksityistielaki tulee voimaan 1.1.2019. Lailla kumotaan voimassa oleva laki yksityisistä teistä (358/1962) ja näin myös yksityisistä teistä annettu valtioneuvoston asetus (1267/2000).

Uudessa yksityistielaissa säädetään muun muassa yksityisteiden tienpidosta ja tieoikeudesta, tieoikeuksien perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta, yksityistietoimituksesta, tieosakkaiden, kiinteistönomistajien ja muiden asianosaisten oikeuksista ja velvollisuuksista sekä tiekuntien hallinnosta.

Suomen Mökkivuokraajat ry on esittänyt laista oman lausuntonsa ohjeistetusti Lausuntopalveluun. Lausunnon pääkohtina ovat

  • mökkivuokrauksen tienpidon erityistarpeiden huomiointi
  • nykyisen ja tulevan mökkivuokrauksen kehityselementti
  • ulkopaikkakuntalaisten mökinomistajien päätöksentekoon osallistuminen
  • ulkoistamisen valtuuttaminen uusien työyhdistelmien mahdollistajana.

Kokonaisuudessaan yhdistyksemme lausunnon voit lukea alta.


 
Suomen Mökkivuokraajat ry esittää lausuntona luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi yksityisteistä seuraavaa:

Muistiossa Valtioneuvoston asetukseksi yksityisteistä arvioidaan, että uudella lailla luodaan edellytykset yksityistieverkon kehittämiselle ja ylläpidolle huomioiden muun muassa elinkeinoelämän tarpeet.

Suomen Mökkivuokraajat ry pyytää huomioimaan, että mökkivuokrauksen tienpidon tarpeet sijoittuvat pysyvän asutuksen ja vapaa-ajan asutuksen välimaastoon.

Koska Suomessa on yli 600 000 yksityisomisteista vapaa-ajan asuntoa, joiden omistajista 16 % on valmis tai pitää mahdollisena mökkinsä vuokraamista seuraavan kolmen vuoden aikana, on yksityinen mökkivuokraus merkittävä potentiaalinen kehityselementti tulevassa maaseudun elinvoimaisuuden kasvattamisessa sekä suorine että välillisine palvelutarpeineen ja -tarjoajineen.

Merkittävä osa mainituista yksityisomisteisista vapaa-ajan asunnoista sijaitsee yksityisteiden varrella. Tämä huomioiden yksityistieasetuksessa tulisi ottaa huomioon myös mökkivuokrauksen tienpidon priorisointi merkittävänä maaseudun elinkeinoelämän kehittäjänä.

Uudessa yksityistielainsäädännössä ei ole vielä huomioitu maakuntauudistuksesta johtuvia muutoksia. Maakuntauudistus on suunniteltu voimaanastuvaksi 1.1.2021, jolloin myös kuntien tielautakunnat lakkaisivat. Siksi pyydämme kirjaamaan yksityistieasetukseen, että maakuntien tulee järjestää yksityisteiden rahoituksen päätöksenteko siten, että myös mökkivuokraajilla, mukaan lukien ne, jotka eivät asu ko. maakunnassa, on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.

Yksityistielain 68 §:n 1 momentin mukaan tiekunnan kokous voi yksimielisesti päättää tai järjestäytymättömän tiekunnan tieosakkaat voivat keskenään sopia tienpidon ulkoistamisesta valtuuttamalla muun toimijan tai yhteisön huolehtimaan yksityistien hallinnoinnista ja tienpidosta. Suomen Mökkivuokraajat ry näkee tämän myönteisenä muutoksena mökkihuolitsijoiden kannalta. Se mahdollistaa ja osaltaan tukee uusien työyhdistelmien muodostamista.

Suomen Mökkivuokraajat ry kiittää mahdollisuudesta saada lausua luonnosta. Valtakunnallisena laadukkaan mökkivuokraustavan kehittäjänä yhdistyksemme haluaa osaltaan edistää onnistunutta mökkivuokrausta, niin mökinomistajien kuin vieraidenkin näkökulmasta. Myös yksityisteiden käytön, hoidon, omistuksen ja muun hallinnoinnin osalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close