Pakotteista ja muista ajankohtaisista mökkivuokrauksessa

Jäsenemme lähestyi meitä ajankohtaisella kysymyksellä: ”tarjoammeko itärajan takaisille – niin vanhoille kuin uusille – varaajille vuokrauksia? Tarkoitan että katsommeko yhteisten EU-pakotteitten & rajoitteitten koskevan myös tällaisia yksityisten henkilöitten välisiä kauppasuhteita? Vastaan itse että KYLLÄ – mutta heti kun uusi tiedustelu tulee, kiemurtelen asian kanssa!”

Lyhykäisyydessään, EU-pakotteissa ei kielletä majoitustoimintaa venäläisille vieraille. Täältä Ulkoministeriön sivulta voit lukea tiivistetysti voimassaolevat pakotteet.

Ottaako vastaan varauksia ja majoittaako venäläisiä, kas siinäpä kysymys. Sillä vaikka, MaRan sanoin ”Emme voi tehdä paljoa, mutta pienetkin teot Venäjän sotatoimien tuomitsemiseksi ovat tärkeitä”, saattaa venäläisten matkustajien vastaanottamisella olla myönteinen vaikutus: ”Liikenne Venäjältä Suomeen on lisääntynyt Ukrainan sodan alettua. Allegro-junat ovat olleet täynnä venäläisiä matkustajia, sillä lentoliikenne Suomen ja Venäjän välillä on toistaiseksi keskeytetty. Yksi syy ilmiölle voi olla kansan vastustus valtionjohtoa kohtaan, arvioi apulaisprofessori Jussi Laine Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitokselta. ”Nämä ihmiset eivät hyväksy sitä, mitä valtionjohto Venäjällä on tekemässä: Putinin päätöstä aloittaa aggressioita Ukrainaa kohtaan”, hän sanoi maaliskuun alussa HS:lle. Toinen mahdollinen syy on käytännönläheisempi: lännen asettamat pakotteet kurjistavat tavallisten venäläisten arkea.”  MaRan arvion mukaan ”sota lopettaa venäläisten matkailun Suomessa pitkäksi ajaksi”.

Suurin osa Venäjältä tänne tulevia on nimittäin juuri näitä tavallisia venäläisiä, jotka tulevat vielä kun mahdollisuus on. On erittäin epätodennäköistä, että majoitusta pyytäisi joku pakotelistalla olevista, duumaa tai muuta vastaavaa edustava henkilö.  Pakotelistalla olevat tahot on julkista tietoa, joten jos haluat tarkistaa vieraidesi pakotelistaosuman, se on mahdollista. Uusimmat päivitykset on tarkistettavissa täällä Euroopan unionin sivustolla.

Huomioithan, että samannimisiä henkilöitä voi olla useita. Tällöin voit tarkistaa muut tiedot, esimerkiksi syntymäajan, matkustajan passista.

Vaikka majoittajalla on lähtökohtaisesti oikeus valita vieraansa, yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän:

Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.

Kun olet päättänyt hyväksyä vierailun, noudata yleisiä mökkivuokrausehtoja.

Mikäli valitset majoittaa venäläisiä, korostuu matkustajailmoituksen merkitys. Tarkista henkilötiedot ja edellytä matkustajailmoituksen täyttämistä. Voit lukea matkustajailmoituksesta tarkemmin yhteistyökumppanimme Mökkivuokraajan palvelun artikkelista.

Varmista myös, miten vierailun maksu toteutetaan: ainakin Visa ja MasterCard sekä PayPal ovat lopettaneet toimintansa Venäjällä.

Varautumisesta laajemmin kirjoitimme yhdistyksemme Facebook-sivulla 5.3.2022.

Miten valitsetkin mökkivuokrauksessasi toimia, noudata lakia, yleisiä mökkivuokrausehtoja ja muista tasavallan presidenttimme 4.4.2022 lausunnon loppukaneetti: ”Kutsumme kaikki Suomessa asuvat ihmiset maamme turvallisuuden eteen tehtävään yhteiseen työhön mukaan. On kaikkien vastuulla välttää vihanpitoa ja vastakkainasettelua Suomessa.”

Valitsit niin tai näin, vältä vihanpitoa ja vastakkainasettelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close