Linjauksilla tukea laadukkaalle majoitustoiminnalle, myös pientoimijoille?

Elämme jännittäviä aikoja. Rovaniemellä lyhytaikainen majoitus ja siitä tehty valitus on saanut kaupungin viemään päätöksen KHO:n käsiteltäväksi.

Tulemme saamaan tärkeän ennakkopäätöksen, joka voi määrittää ratkaisevasti maamme matkailun kehityssuunnan. Koko globaali yhteisö elää nimittäin paraikaa merkittävää paradigmamuutosta ja se, miten pientoimijoiden Suomessa tulee jatkossa toteuttaa majoitusta, voi ratkaista matkailumme kasvun tai tuhon.

Linjauksen tulisi tukea kaikkien toimijoiden mahdollisuutta toteuttaa laadukasta majoitusta ihminen keskiössä. Aitous, läsnäolo, elämykset ja hyvinvointi tiivistyvät niissä hetkissä, joissa majoitus onnistuu erinomaisesti. Turvallisuuden ja lakien noudattamisen tulisi olla itsestäänselvyys ja kohtuullisesti kaikkien toteutettavissa.

Matkailun tiekartta täydentyy

Yhdistyksemme kommentit Matkailun tiekartan päivitykseen ovat merkittävä täydennys pientoimijoiden tukemisessa tulevaisuuden matkailussa.

Toimme julki seuraavaa, mikä tullaan ottamaan huomioon tulevassa tiekartassa:

Jakamistalouden yleistyessä kotimajoituksen merkitys kasvaa. Jo nyt Airbnb ja muut jakamisalustat ovat osoittaneet merkityksensä ja kasvavan ohjeistuksen ja linjausten, jopa lakimuutosten tarpeen.

Kotien ja mökkien hyödyntäminen majoituksessa ja matkailun kasvamisessa on huikea, suurelta osin hyödyntämätön resurssi, jonka käyttöönotto olisi mahdollista merkittävän pienin alkuinvestoinnein. Tarvitaan lähinnä osaamisen lisäämistä.

Kylien ja muiden pienyksikköjen aktivointi paikalliseen majoitus- ja matkailutoimintaan on kasvussa. Myös nämä toimijat tulisi huomioida merkittävämmin matkailun kehityksessä. Paikallinen osaaminen ja tekijät ovat tärkeä osa sekä maaseudun ja muiden pienyhteisöjen kasvua ja kehitystä että aitouden, paikallisuuden ja lähellä tapahtuvien palveluiden tarjoamista. Lähelle viety osaaminen ja matkailu myös osaltaan kasvattaa yhteisöjen ja yksilöiden sopeutuvuutta muutoksiin, resilienssiä ja oma-aloitteista kehityskykyä.

Pientoimijoiden huomiointi merkittävissä määrin matkailun tiekartassa tukee luonnoksessa linjattuja näkemyksiä ja tavoitteita. Se ei siten ole kilpaileva vaan tukeva tekijä isommille matkailun toimijoille. Kilpailuasetelmasta tuli pyrkiä rakentavasti yhteistyötä ja kumppanuuksia kannustavaan ja tukevaan malliin.

Rajoitusten sijaan yhteistyön tukemista

Mediassa esiin tulleet kielteiset kannanotot lyhytaikaisesta majoituksesta ovat nostaneet monet kunnat varpailleen, kieltojen ja rajoitusten tielle. Siksi Kemiönsaaren Airbnb-kokeilu on valtakunnallisestikin mielenkiintoinen.

Rakentavan yhteistyön luominen avoimuuden ja yhteistyön kautta naapureiden ja muiden toimijoiden kanssa on uusi ja kestävän kehityksen mukainen lähestymistapa, jolla haetaan toimivaa mallia kunnissa toteutettavaan, lyhytaikaiseen majoitukseen. Tätä esimerkkiä voivat hyödyntää myös kuntalaiset itse niin halutessaan.

Sen lisäksi, että kokeilussa seurataan projektin vaikutuksia alueen majoitustoimintaan ja näkyvyyteen, asukastyytyväisyyden ylläpitoa ja kehittämistä toteutetaan monin eri keinoin. Tiedottaminen, asukaskokoukset, avoin yhteydenpito ja tyytyväisyyden seuranta ovat merkittävä osa projektia. Naapureiden huomioimisesta ”sisäisinä asiakkaina” kirjoitettiinkin jo älykkään sopeutumisen ja esimerkillisen toiminnan yhteydessä.

Monia elementtejä Kemiönsaaren kokeilun toimintamallista voisi hyvin ottaa valtakunnallisiinkin lyhytaikaisen majoituksen suosituksiin.

Myös Visit Porin malli toimia lyhytaikaisen majoituksen yhteenkokoovana voimana on mielenkiintoinen. He myös nimenomaan toivovat paikallisten alkavan käyttää yhtä enemmän Airbnb:tä.

Live like a local

Visit Finlandin ansiokkaasti lanseeraama lause summaa hyvin sen, mitä kohti turismi Suomessa ja globaalisti on kasvamassa. Halutaan kokea aitoja elämyksiä. Paikallisiin erikoisuuksiin tutustuminen on universaali trendi.

Sen sijaan, että pyrittäisiin taistelemaan luotainta vastaan, tämän muutoksen siivellä voidaan rakentaa uutta.

Lyhytaikainen majoitus tuo merkittäviä hyötyjä, kun sitä osataan käyttää toimivana renkinä.

  • Yöpyvät matkailijat tuottavat vuokratuloja ja niistä maksettavia veroja
  • Ostetaan enemmän alueen palveluita ja tuotteita
  • Hankinnoissa painotetaan paikallista, lähituotettua ja käsityöhenkistä
  • ”Live like a local” tuo alueen arkisetkin elementit arvokkaiksi ja tavoiteltaviksi.

Paikallinen kysyntä mahdollistaa myös paikallisen tarjonnan. Myönteiset kerrannaisvaikutukset voivat parhaimmillaan avittaa uuteen kukoistukseen sekä yksityiset, jotka uskaltavat tarttua tähän mahdollisuuteen, että myös muut pientoimijat, kuten kylät, jotka muuten saattaisivat kuihtua pois palvelujen keskittyessä yhä isompiin komplekseihin.

Linjaus tarvitaan, mutta minkälainen?

Lyhytaikaisen ja ammattimaisen majoittamisen raja on tällä hetkellä veteen piirretty viiva, johon pyritään tällä hetkellä löytämään tarkentavia linjauksia niin syventävistä vero-ohjeista kuin lakipykälistäkin.

Epäselvyyksien vuoksi yhtenä riskinä on hyvän majoitustavan elementtien toteuttamatta jättäminen. Linjauksen tulisi olla sellainen, että se tukee laadukasta majoitustoimintaa, kannustaa kantamaan vastuun turvallisuudesta ja lakisääteisten asioiden hoitamisesta, oli toiminta sitten satunnaista tai pitkäjänteisempää.

Tosiasia on, että koko globaalimme yhteisömme on valtavassa murroksessa.

Siirtyminen kiinteän omaisuuden keräämisestä palveluiden hankintaan on merkittävä, kaiken toiminnan läpäisevä paradigmamuutos.

Sen sijaan, että tätä tosiasiaa pyrittäisiin kieltämään, on järkevämpää miettiä, miten sen saisi toteutettua kaikkia osapuolia hyödyttävästi, kannattavasti ja toivottua tulevaisuutta edistäen. Myös matkailussa, ja lyhytaikaisessa majoitustoiminnassa. Niin isompien kuin pienempienkin toimijoiden avulla.

Lisätietoja antaa
Suomen Mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja

Sari Hyvärinen
info@mokkivuokraajat.fi
puh. 0505164543

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close