Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta 2015-2025
Tammikuussa 2015 valmistui Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta 2015–2025 eli Suomen uusi matkailustrategia. Tiekartan päämääränä on, että Suomi on vuonna 2025 Pohjois-Euroopan ykkösmatkailukohde.
Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartan 2015–2025 strategiset painopisteet ovat:
- Matkailukeskusten ja yritysverkostojen teemapohjaisen yhteistyön vahvistaminen sekä uudet avaukset tuotekehityksessä, myynnissä ja markkinoinnissa
- Kilpailukykyisen ja monipuolisen tarjonnan kehittäminen matkailun ja muiden alojen rajapinnoista
- Markkinointitoimenpiteiden vaikuttavuuden lisääminen ja tuotteiden helppo ostettavuus
- Kasvua ja uudistumista tukeva, kilpailukykyinen matkailun toimintaympäristö
- Sujuva saavutettavuus.
Tiekartan päivitys
Tammikuussa 2015 valmistunut Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta 2015-2025 päivitetään kevään 2019 aikana. Työ- ja elinkeinoministeriö halusi osallistaa sidosryhmät päivitysprosessiin ja tarjosi mahdollisuuden kommentoida päivitettyä matkailun tiekarttaa toukokuun loppuun saakka.
Suomen Mökkivuokraajat ry kiitti tästä mahdollisuudesta.
Luonnos uudeksi matkailun ja uudistumisen tiekartaksi oli monipuolinen ja kattava. Katsoimme kuitenkin, että kaksi merkittävää puutetta ansaitsi tulla lisätyksi. Niinpä lähetimme seuraavat täydennykset tiekartan luonnokseen:
Pientoimijoiden merkitys.
Sekä kotimajoittajat että mökkivuokrausta toteuttavat yksityiset ja pienyritykset ja näitä suunnittelevat.
Jakamistalouden yleistyessä kotimajoituksen merkitys kasvaa. Jo nyt Airbnb ja muut jakamisalustat ovat osoittaneet merkityksensä ja kasvavan ohjeistuksen ja linjausten, jopa lakimuutosten tarpeen.
Kotien ja mökkien hyödyntäminen majoituksessa ja matkailun kasvamisessa on huikea, suurelta osin hyödyntämätön resurssi, jonka käyttöönotto olisi mahdollista merkittävän pienin alkuinvestoinnein. Tarvitaan lähinnä osaamisen lisäämistä.
Kylien ja muiden pienyksikköjen aktivointi paikalliseen majoitus- ja matkailutoimintaan on kasvussa. Myös nämä toimijat tulisi huomioida merkittävämmin matkailun kehityksessä. Paikallinen osaaminen ja tekijät ovat tärkeä osa sekä maaseudun ja muiden pienyhteisöjen kasvua ja kehitystä että aitouden, paikallisuuden ja lähellä tapahtuvien palveluiden tarjoamista. Lähelle viety osaaminen ja matkailu myös osaltaan kasvattaa yhteisöjen ja yksilöiden sopeutuvuutta muutoksiin, resilienssiä ja oma-aloitteista kehityskykyä.
Pientoimijoiden huomiointi merkittävissä määrin matkailun tiekartassa tukee luonnoksessa linjattuja näkemyksiä ja tavoitteita. Se ei siten ole kilpaileva vaan tukeva tekijä isommille matkailun toimijoille. Kilpailuasetelmasta tuli pyrkiä rakentavasti yhteistyötä ja kumppanuuksia kannustavaan ja tukevaan malliin.
Sähköinen matkustajailmoitus.
Matkustajailmoitus ja siitä säädetty laki on kenties yksi Suomen huonoimmin noudatettavista laeista. On linjaukseltaan epäselvää, keiden kaikkien se tulee täyttää ja täytättää ja toisaalta lain noudattamisen seuranta uupuu suurelta osin.
Jos matkustajailmoitus tehtäisiin mahdollisimman helpoksi täyttää, sähköiseksi lomakkeeksi jossa henkilöllisyysvarmistukset pystyisi toteuttamaan esimerkiksi pankkitunnistautumisen avulla, siitä olisi merkittäviä hyötyjä monille eri tahoille.
- Tilastoihin saataisiin tarkat matkustajaluvut yöpymisineen ja matkan merkityksineen, alueellisesti ja valtakunnallisesti.
- Seuranta pystyttäisiin automatisoimaan.
- Koti- ja muu lyhytaikainen, satunnainen majoitus saataisiin seurannan piiriin.
- Täytetty matkustajailmoitus toimisi sekä majoittajan että majoittujan turvana.
- Matkustajailmoitusrekisterien turvallinen poisto (1v.) pystyttäisiin toteuttamaan digitaalisesti, samoin tietojen turvaaminen.
Tällä hetkellä muutamat toimijat rakentavat omiin sovelluksiinsa sähköisen matkustajailmoituksen vastinetta, ja se on omiaan vääristämään kilpailua, kun kyse on lakisääteisestä velvoitteesta.
Sähköinen matkustajailmoitus tukisi osaltaan luonnoksessa hahmoteltuja digitalisaation tavoitteita.
Saimmekin jo vastauksen TEM:stä:
Hei Sari,
kiitokset kommenteista, otamme ne huomioon tiekartan päivityksessä.
Ystävällisin terveisin
IdaIda Müller
Matkailun asiantuntija
Työ- ja elinkeinoministeriö
Innovaatiot ja yritysrahoitus -osasto
Yhdistyksemme jää mielenkiinnolla odottamaan pian julkaistavaa päivitettyä versiota matkailun tiekartasta sekä sitä, millä syvyydellä täydennyksemme on huomioitu siinä.
Lisätietoja antaa
Sari Hyvärinen, puheenjohtaja
Suomen Mökkivuokraajat ry
säpo info@mokkivuokraajat.fi
Yksi vastaus artikkeliiin “Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta, päivitys ja kommentit”