Liikennepalvelulain muutokset

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti.


Suomen Mökkivuokraajat ry kummastelee lain hengen ristiriitaisuutta luvattujen norminpurkutalkoiden ja pienyrittäjien tukemisen kanssa. Lain vaatimusten toteuttaminen edellyttää sekä toiminnan että ajoneuvon rekisteröintejä ja kalliita vakuutusmuutoksia.  Jotkut toimijat saattavat haluta päästä halvemmalla ja helpommalla ja toteuttaa asiakkaiden kuljetuksia ilman lain vaatimia rekisteröintejä. Yhdistyksemme ei suinkaan kehoita tällaiseen toimintaan. Mutta ihmettelemme säädettyä lakia. Sen vaatimukset tuntuvat monella tapaa kohtuuttomilta, perusteettomilta ja ylimääräiseltä vaivalta  pienille matkailu- ja vuokramökkitoimijoille, jotka vain haluavat palvella vieraitaan mahdollisimman hyvin. Vaikka taksinkuljettajan ajoluvasta on luovuttu, jää mietityttämään, palveleeko laki nykyiselläänkään pienyrittäjiä vai lisääntyvätkö byrokratia ja maksut tarpeettomasti.


Liikennepalvelulain muutoksista on uutisoitu laajalti. Taksiliikenneluvan lisäksi matkailualan yrittäjän tulee kuitenkin myös sekä rekisteröidä auto luvanvaraiseen käyttöön että päivittää liikennevakuutuksensa. Myös muiden vaatimusten osalta on syytä olla tarkkana.


Kuljetus vähäinen osa palvelupakettia

Laki liikenteen palvelusta, Liikennepalvelulaki tai kuten media on sen nimennyt, ”taksilaki”, astui voimaan 1.7.2018 ja sen muutos 13.7.2018.

Muutoksen myötä yritykset tarvitsevat taksiliikenneluvan, mutta kuljettaja ei tarvitse jatkossakaan taksinkuljettajan ajolupaa koti- ja matkailupalveluyritysten osana palvelukokonaisuutta tarjoamissa kuljetuksissa.

Jotta kuljettajan ajolupavaatimukselta välttyy, tulee kuljetuksen olla vähäinen osa palvelupakettia. Palvelupaketti pitää myydä kokonaisuutena, eikä kuljetuspalvelua saa voida ostaa palveluyritykseltä erikseen. Tyypillinen esimerkki on luontomatkailupalvelu, joissa opas kuljettaa asiakkaat majoituspaikasta retken aloituspaikkaan. Valmismatkalaista ja palvelupaketista voit lukea tarkemmin täältä.

”Taksiliikennelupaa voi hakea myös luonnolliselle henkilölle, joten moni voi ajatella, että taksiliikennettä voisi alkaa harjoittaa kuka vain yksityinen henkilö. Kyse on kuitenkin jatkossakin luvanvaraisesta toiminnasta, joka edellyttää y-tunnuksen perustamista ja taksiliikenneluvan haltija, eli yritys, tulee rekisteröidä ajoneuvon haltijaksi”, muistuttaa Ammattiautot.fi.

Yhdistyksemme suosittelee hakemaan taksiliikenneluvan ja varmistamaan, jäävätkö kuljetuspalvelut vähäiseksi osaksi palvelupakettia.

Auto rekisteröitävä luvanvaraiseen käyttöön

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi huolehtii lain myötä liikennelupahakemuksista ja rekisterimerkinnöistä.

Yrityskohtainen liikennelupa tarvitaan jatkossa, jos kuljetukset ovat osana palvelua koti- ja matkailupalveluissa sekä vastaavissa palveluissa.
 – Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti

Matkailuyritysten asiakaskuljetuksiin tarvitaan jatkossa taksilupa-artikkeli

Suomen Mökkivuokraajat ry on varmistanut Trafista seuraavan:

Kysymys: Jos autoani käytetään matkanjärjestäjän taksiluvalla, tuleeko autoni rekisteröidä taksiksi?

Vastaus, Trafin asiakaspalvelu: Ajoneuvo, jota käytetään taksiliikenteessä on rekisteröitävä luvanvaraiseen käyttöön.

Huomioi kuitenkin myös muut linjaukset:

Verottaja: Ajoneuvoa käytetään pääasiassa taksiliikenteeseen, jos yli puolet ajoneuvon käytöstä on taksiliikennettä.

Ammattiautot.fi: Oma auton satunnainenkin taksiliikenteeseen käyttäminen edellyttää auton rekisteröimisen luvanvaraiseen käyttöön.

Yhdistyksemme suosittelee toimimaan ”minimi”periaatteen mukaan eli rekisteröimään ajoneuvon luvanvaraiseen käyttöön.

Muista myös liikennevakuutuksen muutos.

Jos auto rekisteröidään luvanvaraiseen käyttöön, liikennevakuutuksen vuosihinta voi nousta merkittävästikin.

Ensimmäinen Suomen Mökkivuokraajat ry:n hallituksen jäsenen saama liikennevakuutustarjous oli yli 20-kertainen nykyiseen autovakuutukseen verrattuna.

Vakuutuksen hintaan eivät välttämättä vaikuta kilometrimäärät tai paljonko autoa käytetään. Merkittävää sen sijaan on se aika, jonka auto on luvanvaraisessa käytössä.

Vakuutusyhtiöillä on myös erilaisia vaihtoehtoja ”osa-aikatakseille”.

Ammattiautot.fi muistuttaa myös, että autolle on otettava myös taksiliikenteeseen tarkoitettu liikennevakuutus, jota voi täydentää kaskovakuutuksella. Asiakkaan kannattaakin aina olla yhteydessä vakuutusyhtiöön, kun ajoneuvon käyttötarkoitus muuttuu.

Yhdistyksemme suosittelee varmistamaan ja kilpailuttamaan juuri sinun toimintaasi ja ajoneuvollesi sopivat vakuutukset.

Muutokset hämärtävät lain luokituksia

Laki liikenteen palveluista määrittelee kuljetukset ja palvelut seuraavasti:

1) ammattimaisella kuljettamisella tiellä henkilöiden tai tavaroiden kuljettamista tiellä tulonhankkimistarkoituksessa korvausta vastaan;
2) kuljetuspalvelulla henkilöiden tai tavaroiden kuljettamista ammattimaisesti;
3) taksiliikenteellä ammattimaista henkilöiden kuljettamista tiellä ajoneuvolaissa tarkoitetulla henkilöautolla, pakettiautolla, kuorma-autolla, kolmipyörällä, kevyellä nelipyörällä tai raskaalla nelipyörällä;
4) välityspalvelulla kuljetusten välittämistä korvausta vastaan lukuun ottamatta palvelua, jossa välitetään vain palveluntarjoajan omia kuljetuksia;
5) liikennepalvelulla mitä tahansa julkista tai yksityistä liikenteeseen liittyvää palvelua tai palveluyhdistelmää, jota tarjotaan yleisölle tai yksityiseen käyttöön;
6) liikkumispalvelulla liikennepalveluja ja niihin välittömästi liittyviä tukipalveluja, kuten välityspalveluja, tietopalveluja ja pysäköintipalveluja;
7) yhdistämispalvelulla matkaketjujen ja muiden palvelukokonaisuuksien muodostamista korvausta vastaan yhdistelemällä eri palveluntarjoajien liikkumispalveluja.

Uusien muutosten myötä toiminta saattaa kuulua useampaan kategoriaan. Mahdolliset tulevat ennakkotapaukset selventävät linjauksia.

Laki saattaa koskea sinuakin

Kuljetatko esimerkiksi vieraita lentokentältä mökillesi? Tai mökiltäsi nähtävyyksiä katsomaan?

Kysy ensin taksin vakuutusmaksutarjous ja laske, ettei se vie toimintaa kannattamattomaksi. Esimerkiksi yhdistyksen saama tarjous vakuutuksesta olisi nostanut vakuutusmaksun 20-kertaiseksi.

Kun saat kohtuulliset tarjoukset ja päätät jatkaa tai aloittaa vieraiden kuljetukset, toimi näin:

  1. Hae Trafista matkanjärjestäjän taksilupa yrityksellesi.
  2. Rekisteröi autosi luvanvaraiseen käyttöön Trafissa.
  3. Hae autoosi liikennevakuutuksen muutos omasta vakuutusyhtiöstäsi. Arvioi etukäteen kuljetuspalveluiden määrä.
  4. Muista varmistaa myös, muodostuuko palvelustasi Matkapaketti.

Artikkelin on tarkastanut ja kommentoinut Liikenne- ja Viestintäministeriön Joel Karjalainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close