Jakamistalouden luomat mahdollisuudet

Maailma muuttuu. Kuka oli vielä kymmenen vuotta sitten edes kuullutkaan jakamistaloudesta? Airbnb on ollut tällä saralla polunraivaaja. Se on saanut ihmiset ajattelemaan, miten voisi hyötyä vierashuoneesta tai voisiko saada hieman lisätuloja kodista sillä välillä kun on itse poissa.

Jakamistalous käsitteenä on ponnahtanut pinnalle muutaman viime vuoden aikana laajentuen muun muassa autojen, veneiden ja urheiluvälineiden vuokraamiseen. Mitä tämä tarkoittaa mökkivuokrauksen osalta?

Mökin omistajalle siunaantuu mökin varustetasosta riippuen monenlaisia kuluja. Harva mökkeilijä kuitenkaan pysähtyy pohtimaan niiden yhteismäärää.

Paljonko mökkeilyni maksaa minulle vuodessa? Entä jos voisin hieman pienentää kuluja saamalla mökistä lisätuloja?

Tässä ollaan jakamistalouden ytimessä. Sen sijaan, että omistaminen olisi kuluerä, sen voi laittaa tuottamaan lisätuloa. Omistaja haluaa käyttää mökkiä itsekin, mutta vuokraa sitä silloin tällöin, jotta saa hieman katettua kuluja. Säännöllisesti asuttu mökki ei houkuta varkaitakaan.

Monesti jakamistalous toimii erilaisten alustojen ja appien kautta. Vieraan näkökulmasta tämä on tuonut koko ajan lisääntyvän tarjonnan ihan omaan mobiiliin. Se mahdollistaa mökkikokemukset ilman omistamisen rasitteita, kiinteistön huoltoa ja kustannuksia. Lomanviettopaikkaa voi vaihdella fiiliksen ja vuodenajan mukaan. Talvella voi majailla hirsimökissä tunturin kupeessa ja kesällä voi kulkea lossilla saariston aarteen äärelle.

Jakamistaloudessa ihmiset mieluummin vuokraavat tavaroita kuin ostavat kaikkea omaksi. Osa jakamistalouden viehätystä perustuu nimenomaan siihen, että sen parissa asioidaan enemmän vertaisten eli toisten ihmisten kanssa sen sijaan, että asioidaan palvelutiskin äärellä.

Kenelle jakamistaloustyyppinen vuokraaminen sopii?

Mökin omistajan ja vieraan on hyvä olla joustavia ja avarakatseisia. Mökin omistajan täytyy olla valmis luopumaan oman reviirinsä hallinnasta. Täytyy hyväksyä, että vuokraamisen jälkeen lautaset saattavat olla eri järjestyksessä.

Samalla vieraan täytyy ymmärtää, että kyseessä on jonkun oma mökki, kokonaisuus ei ole minkään yrityksen konseptin mukainen. Esimerkiksi viestintä omistajan kanssa voi tapahtua nopeallakin tahdilla tai verkkaisemmin.

Jokainen omistaja huolehtii mökistään, mutta omalla tavallaan. Piha voi olla hoidettu hyvinkin tarkasti tai rennolla otteella turvallisuudesta kuitenkaan tinkimättä. Parhaiten vuokraus onnistuu omistajan ja vieraan kannalta hyvällä ennakkoon tapahtuvalla kommunikaatiolla.

Suomen Mökkivuokraajat ry kannattaa molemminpuolista avoimuutta. Tällä tapaa ei pääse syntymään väärinkäsityksiä tai vääränlaisia ennakko-odotuksia ja vuokraus tapahtuu mukavissa tunnelmissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close