Jakamistalous

Jakamistalous on ponnahtanut pinnalle toden teolla muutaman viime vuoden aikana ja termi vilahtelee tasaisesti eri medioissa. Mikä tämä ilmiö on ja mitä jakamistalous oikeastaan tarkoittaa?

Jakamistalous.fi –sivusto määrittelee sen seuraavasti: jakamistalous on sanana peräisin englanninkielen termistä ”sharing economy”, joka viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen; kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon. Jo viittaus yhteisöllisyyteen vihjaa, että perinteiset markkinatalouden toimijat eli yritykset ovat saaneet haastajan.

Perinteisessä ja yksinkertaisessa mallissa on vastakkainasettelu yritysten ja heidän asiakkaidensa välillä. Yritys tarjoaa tuotteen tai palvelun ja saa vastineeksi rahaa korvaukseksi.

img_5087
Perinteinen malli, jossa yritys myy tuotteita tai palveluita asiakkaille.

Tämän tilanteen mullistuminen on jo alkanut ja tulee jatkumaan kasvavalla vauhdilla. Jakamistaloudessa ihmiset ovat tasa-arvoisia keskenään. Perinteistä vastakkainasettelua ei ole, vaan Matti ja Maija ovat tasa-arvoisia tuotteiden ja palveluiden tarjoajia ja ostajia.

img_5088
Jakamistalouden malli, jossa ihmiset ovat tasa-arvoisesti palveluiden tuottajia ja ostajia.

Tämä tuo tietysti haasteita yrityksille, kun yhtäkkiä samoilla apajilla on kilpailijoiden lisäksi myös useita yksityisiä henkilöitä ja usein vielä edullisemmalla hinnalla.

Hyvänä esimerkkinä tästä ovat hotellit ja Airbnb. Perinteisen hotellitoiminnan rinnalle noussut Airbnb on aiheuttanut turbulenssia majoitusalalla. Nyt kuka tahansa voi tienata helposti lisätuloja vuokraamalla tyhjää vierashuonetta tai mökkiä sen tyhjilläänoloaikoina. Lisätienestillä on mukava vaikutus omaan talouteen.

Airbnbn mullistus on luonut myös uudenlaista yrittäjyyttä. Nykyään voi vuokrata helposti kalustetun asunnon viikonloppuloman ajaksi yksityisyrittäjältä tai putkiremontin ajaksi huoneistomajoitusyritykseltä.

Miten tämä jakamistalousajattelu vaikuttaa mökinomistajaan? Mökkien omistajat, yksityiset, pienyritykset ja maatilalliset, ovat vuokranneet mökkejänsä jo pitkään. Sinänsä jakamistalous ei tarjoa tähän ydinasetelmaan uutta. Ehkäpä se tuokin esiin uusia ja uudella tapaa ajattelevia mökinomistajia ja uuden vivahteen perinteiseen mökkivuokraukseen.

Jakamistaloudessa ihmiset eivät ehkä tavoittele optimaalista tuottoa tai täyttöastetta, koska mökkiä käytetään myös itse. Tämä on kenties isoin ero perinteiseen vuokraamiseen, jossa mietitään hankintakustannuksia, tuotto- ja täyttöprosentteja.

Entäpä jos jakamisella halutaankin kattaa vain osa kuluista? Tällöin riittää, että saa hieman lisätuloa. Saa nauttia mökistä, mutta vähentää hieman siitä aiheutuvia kuluja. Mökinomistaja voi lomailla osan kesästä mökillä itse ja osan kesästä vuokrata sitä. Jos mökin lähellä sijaitsee mahtavia luontokohteita, järviä tai metsiä, onhan ne mukava jakaa toisillekin.

Jakamistalouden ydin on, että omistajat voivat ansaita hieman rahaa jollakin omaisuutensa osalla, kuten esimerkiksi asunnolla, mökillä tai autolla. Parhaimmillaan se ei ole joko-tai vaan sekä-että.

Ihmiset toimivat erilaisten alustojen kautta sekä palveluiden tuottajina että ostajina. Entä jos ensi kesänä vuokraat järvenrantamökkiäsi kaupunkilaispariskunnalle ja vaihtelun vuoksi käyt itse yhtenä viikonloppuna saaristossa?

Jakamistaloutta käsitellään myös seuraavassa blogipostauksessamme, silloin vieraan näkökulmasta.

Lisätietoja www.jakamistalous.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close