Valmismatkalaki vieraan näkökulmasta

Miten uusi valmismatkalaki vaikuttaa mökkilomalaisiin?

Käsittelimme edellisessä kirjoituksessamme uusien valmismatkalakien, ”laki matkapalveluyhdistelmistä” ja ”laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista” keskeisimpiä kohtia mökin omistajan näkökulmasta. Uudet lait vaikuttavat tietysti myös vieraisiin – niihin, jotka haluavat vuokrata mökin omaan käyttöönsä, 1.7.2018 alkaen. Kuten edellinen kirjoitus, tässäkin raapaistaan lakiuudistusta vain pintapuolisesti – Suomen Mökkivuokraajat ry ei vastaa lain lopullisesta tulkinnasta eri oikeusasteissa.

Mikäli vuokraat pelkän mökin lomasi ajaksi, ei uusi valmismatkalaki vaikuta mökin vuokraukseen edellyttäen, että mökin vuokran yhteydessä ei synny matkapakettia. Uuden valmismatkalain alainen matkapaketti syntyy, kun majoituksen lisäksi ostetaan saman varausprosessin kautta myös kuljetus- tai aktiviteettipalveluita.

Matkapaketista on kyse myös silloin, kun yksittäisten palveluntarjoajien matkapalveluista tehdään erilliset sopimukset valitsemalla ja ostamalla palvelut yhdestä myyntipisteestä ennen ostajan maksusitoumuksen antamista. Edelleen matkapaketti muodostuu palveluja markkinoitaessa yhteis- tai kokonaishintaan tai niistä veloitettaessa yhteis- tai kokonaishinta. Matkapaketti soveltuu myös markkinoitaessa palveluita matkapaketti-termiä käyttäen.

Palvelut jälkikäteen yhdistämällä matkustajan ja elinkeinonharjoittajan välisellä sopimuksella matkustajan koottua haluamansa palvelut palveluvalikoimasta muodostuu myös matkapaketti. Matkapaketista on kyse myös, kun eri elinkeinonharjoittajien toisiinsa kytkettyjä verkkovarausmenettelyä hyödynnetään niin, että toista matkapalvelua koskeva sopimus tehdään viimeistään 24 tunnin kuluessa ensimmäisen matkapalvelun varauksen vahvistamisen jälkeen.
– Daniela Jarva, Lindblad & Co

Palveluntarjoajan ja vieraan välisestä sopimuksesta tulee löytyä matkapaketin tärkeimmät faktat, aikataulut ja yhteystiedot mahdollisia ongelmatilanteita varten.

Edelleen vieraalle on toimitettava mahdolliset matka- ym. liput sekä informoitava palveluntarjoajan vastuista ja velvollisuuksista, vieraan oikeuksista ja opastettava oikeuksiin pääsemisen tavoista selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Esimerkiksi tieto matkustajan oikeudesta peruuttaa sopimus ennen matkan alkamista on matkustajalle lain nojalla annettava ennakkotieto. – Daniela Jarva, Lindblad & Co

Matkapaketin voi peruuttaa ilman erityistä syytä, mutta matkapaketin järjestäneellä mökin omistajalla on oikeus asianmukaisen ja perustellun peruutusmaksun saamiseen.

Peruutusmaksu on pienempi, jos peruutus tehdään hyvissä ajoin muun muassa matkapalvelun vaihtoehtoisesta käytöstä saatavissa olevan tulon ansiosta. Peruutusmaksun suuruus saa olla enintään matkapaketin hinta, josta on vähennetty peruuttamisesta syntyvät kustannussäästöt ja matkapalvelun vaihtoehtoisesta käytöstä saatavat tulot. Toisaalta matkapakettisopimuksessa sovitun mahdollisen vakiomääräisen peruutusmaksun on oltava kohtuullinen ja perustuttava sopimuksen peruuttamisajankohtaan sekä ennakoituihin kustannussäästöihin ja matkapalvelun vaihtoehtoisesta käytöstä saatavissa oleviin tuloihin. (Matkustajan pyynnöstä matkanjärjestäjän on esitettävä perustelut peruutusmaksun määrälle.) – Daniela Jarva, Lindblad & Co

Vieraalla on uuden lain myötä mahdollisuus niin sanotun mielipahakorvaukseen, mikäli matkapaketti ei matkanjärjestäjästä johtuvasta syystä vastaa sitä, mitä on sovittu. Mökkivuokraustilanteessa tätä voi verrata tilanteeseen, missä esim. mökin varustelutaso ei vastaa ilmoitusta/mainosta, jonka perusteella kyseinen mökki on vuokrattu.

Matkustajan on kuitenkin ilmoitettava matkanjärjestäjälle virheestä olosuhteet huomioon ottaen ilman aiheetonta viivytystä sen uhalla, että hän menettää virheeseen vetoamisoikeutensa virheestä ilmoittamisen laiminlyötyään. Poikkeuksellisesti matkustaja saa vedota virheeseen myöhemminkin, mikäli matkanjärjestäjä tai matkanjärjestäjän sopimuksen täyttämisessä apuna käyttämä taho on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti. – Daniela Jarva, Lindblad & Co

Toivotamme kaikille jäsenillemme hyvää mökkivuokrauskevättä!

Asianajotoimisto Lindblad & Co on Suomen Mökkivuokraajat ry:n yhteistyökumppani ja tarjoaa ilmaista neuvontaa yhdistyksen jäsenille mökkivuokraukseen ja muihin oikeudellisiin kysymyksiin liityen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close