Valmismatkalaki vuokranantajan näkökulmasta

Valmismatkalaki korvautuu 1.7.2018 alkaen lailla matkapalveluyhdistelmistä. Kyseessä on siis kokonaan uusi laki, joka ei kuitenkaan ole vielä astunut voimaan. Myös laki valmismatkaliikkeistä korvataan 1.7.2018 alkaen uudella lailla matkapalveluyhdistelmien tarjoajista.

Yhä useampi matkailualalla toimiva taho kuuluu näiden uusien lakien piiriin, myös perusmatkapalveluita tarjoavat mökkivuokraajat, mikäli mökkivuokrauksen kylkiäisinä vierailijoiden on mahdollista ostaa esimerkiksi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja. Mökkivuokraajastakin tulee jatkossa matkanjärjestäjä heti siinä vaiheessa kun hän myy tai markkinoi matkapaketin. Aiemmin tämä on vaatinut rekisteröitymisprosessin.

Uutta lakia on valmisteltu pitkään ja hartaasti, mutta siihen on jäänyt paljon tulkinnan varaa. Tästä johtuen Suomen Mökkivuokraajat ry ei anna absoluuttisia ohjeita jäsenistölleen, emmekä käsittele tyhjentävästi koko lakiuudistusta tässä blogipostauksessa. Muistutamme kuitenkin mökin omistajia kolmesta ehkäpä keskeisimmästä lakimuutoksen tuomasta uudistuksesta, jotka on mökkivuokrauksessakin otettava huomioon.

Matkapaketti koostuu kahdesta erityyppisen matkapalvelun yhdistelmästä

Mikäli vuokraat vain mökkiä, ei uusi laki koske sinua ja voit jatkaa toimintaasi kuten ennenkin. Mikäli olet yhdistänyt mökinvuokraan esimerkiksi satunnaisia kalastus- tai melontaoppaan palveluita tai muita aktiviteetteja, sinut lasketaan uuden lain mukaan matkanjärjestäjäksi, vaikka palvelut myydään majoituksen kanssa yhteis- tai kokonaishintaan, tai palvelut ostetaan eri elinkeinonharjoittajalta.

Yhdistelmää ei kuitenkaan katsota matkapaketiksi, mikäli oheisten palveluiden arvo suhteessa mökkivuokran osuuteen on vähäinen.

Yhteistyökumppanin suosittelu johtaa yhdistettyyn matkajärjestelyyn eli matkapaketin syntyyn

Mikäli suosittelet mökkivieraallesi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja, ja vieraasi varaa ne suositustesi perusteella 24 tunnin sisällä mökkivarauksesta, on syntynyt yhdistetty matkajärjestely. Yhdistettyjä matkajärjestelyjä tarjoava mökkivuokraaja on velvoitettu kertomaan vieraalleen tämän oikeuksista, sekä uuden lain perusteella asettamaan oman toimintansa osalta vakuus, mikäli ottaa asiakkaaltaan ennakkomaksun.

Ennakkomaksusta tulee vakuus

Mikäli mökkivuokraukseesi kuuluu edellämainitut matkapaketit ja otat vierailtasi ennakkomaksua, tulee sinun asetaa vakuus kattamaan matkustajien suorittamat ennakkomaksut. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston määrittelemälle tilille maksettavan vakuuden määrä on siis matkapalveluyhdistelmiin kohdistuvien ennakoiden määrä.

Mökkivuokraajille, jotka tulevat uutena lain piiriin, mökkivuokrauksesta aiheutuvat kustannukset nousevat valvonta- ja viranomaismaksujen vuoksi. Vuotuiset kustannukset ovat n. 1500-2500 euron välillä.

Vuotuiset kustannukset voidaan yrityksen pyynnöstä määrätä alemmaksi tiettyjen lakisääteisten edellytysten täyttyessä. Yritys voi hakea muun muassa vakuuden alentamista KKV:ltä. Vakuutta alennetaan sillä määrällä, jolla matkapalveluyhdistelmien tarjoajan oma pääoma ylittää sille määrätyn vakuuden. Alennetun vakuuden on oltava kuitenkin vähintään 50 prosenttia hyväksytyn vakuuden määrästä.

Kustannusten ja vastuiden kasvaessa tämä lakiuudistus varmasti vaikuttaa sellaisiin mökkivuokraajiin, joiden toiminnassa saattaa muutenkin olla parantamisen varaa ja jotka eivät aiemmin ole olleet rekisteröityneet matkanjärjestäjiksi. Jatkossa matkanjärjestäjäksi ja lain soveltamisalan piiriin katsotaan se, kuka myy tai markkinoi matkapaketin, riippumatta siitä, onko yrittäjä aiemmin ollut rekisteröitynyt vai ei.

Vuotuiset kustannukset voidaan yrityksen pyynnöstä määrätä alemmaksi tiettyjen lakisääteisten edellytysten täyttyessä. Yritys voi hakea muun muassa vakuuden alentamista KKV:ltä. Vakuutta alennetaan sillä määrällä, jolla matkapalveluyhdistelmien tarjoajan oma pääoma ylittää sille määrätyn vakuuden. Alennetun vakuuden on oltava kuitenkin vähintään 50 prosenttia hyväksytyn vakuuden määrästä.

Suomen Mökkivuokraajat ry edistää korkealaatuista mökkivuokraustoimintaa, johon oleellisena osana kuuluu lakien noudattamisen lisäksi vieraasta huolehtiminen, jatkossa myös vieraan aseman turvaaminen vakuuksin.

Tekstiä kirjoitettaessa on konsultoitu Asianajaja Minna Romu/Asianajotoimisto Lindblad&Co.

Uutta valmismatkalakia käsitellään myös seuraavassa blogipostauksessamme. Silloin keskitymme lakiuudistukseen vieraan näkökulmasta.

Asianajotoimisto Lindblad & Co on Suomen Mökkivuokraajat ry:n yhteistyökumppani ja tarjoaa ilmaista neuvontaa yhdistyksen jäsenille mökkivuokraukseen ja muihin oikeudellisiin kysymyksiin liityen.

 

3 vastausta artikkeliin “Valmismatkalaki vuokranantajan näkökulmasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close