Mökkivuokraus, kun mökin hallinta- ja omistusoikeus eri henkilöillä?

Suomen Mökkivuokraajat ry:n jäsenyys kannattaa. Esimerkiksi seuraavaan kysymykseen saatiin vastaus yhdistyksen yhteistyökumppanin, Asianajaja Minna Romu / Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy:n kautta:

Isä on lahjoittanut pojalleen huvilan, mutta pidättänyt itsellään elinikäisen hallintaoikeuden. Molempien intressinä on saada huvilasta vuokratuottoa remontti- ja ylläpitokustannusten kattamiseksi, mutta isä ei halua ottaa vuokraajana toimimista tehtäväkseen (liikaa hommaa omaan jaksamiseen nähden). Poika voisi hoitaa vuokraustominnan. Miten tämän voi järjestää ilman, että lahjaveroon ja hallintaoikeuteen liittyviä säädöksiä rikotaan?
Tämä kysymys on varmaankin monen mökkinsä vuokraamista pohtivan kohdalla ajankohtainen. Siksi julkaisemme myös saadun vastauksen:
Tällaisessa tapauksessa vuokraustoimintaa olisi lahjaverosäästöä vaarantamatta parasta pyörittää huvilan haltijan, eli isän nimissä ja lukuun. Isä voi antaa pojalleen valtuuden hoitaa vuoraustoimintaan liittyvät käytännön asiat. Vuokratulot tulisivat näin isän hyväksi ja vuokratuloista isä saisi vähentää hallintaoikeutensa perusteella vastuullaan olevat huvilan ylläpito- ja remonttikulut. Tulojen ja kulujen dokumentointi veroilmoituksineen kannattaa hoitaa huolellisesti ja selvittää etukäteen verottajan kanssa mitkä kulut ja miltä ajalta (vrt. oma käyttö/vuokrauskäyttö) ovat vuokratulosta vähennyskelpoisia.
Konsultoitu asianajaja Juhani Tukia, perhevarallisuusoikeusasiantuntija / Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close