KHO:n ratkaisu kulujen vähennyskelpoisuudesta mökkivuokrauksessa

Korkein hallinto-oikeus on antanut 18.8.2017 ratkaisun KHO 2017:131, joka käsittelee kulujen ja poistojen vähennysoikeutta silloin, kun vapaa-ajan asunto on vuokrattuna vain osan vuodesta.

Tapauksessa vapaa-ajan asunto oli vuokrattavissa vuokranvälittäjän varausjärjestelmän kautta. Asunto oli vuokrattuna ulkopuoliselle 29 % vuodesta ja yksityiskäytössä 19 % vuodesta. Asunto oli ollut käyttämättömänä 52 % vuodesta. Asiassa oli kyse siitä, olivatko asuntoon kohdistuvat kulut ja poistot vähennyskelpoisia niiden päivien osalta, kun asunto oli ollut tyhjillään.

KHO katsoi, että asuntoa oli käytetty pääasiassa tulonhankkimistoimintaan. Asunto oli ollut ulkopuolisessa käytössä enemmän kuin omassa käytössä ja oman käytön aikana asunnossa oli tehty myös huoltotöitä. Vuokranantaja oli tehnyt omaa käyttöä koskevat varaukset varausjärjestelmän kautta. KHO:n käsityksen mukaan vapaa-ajan vuokraustoiminnalle on tyypillistä, että asunto on paljon tyhjillään, koska kyse on lyhytaikaisista vuokrasopimuksista.

Vuokranantaja sai vähentää kulut ja poistot sekä siltä ajalta, kun asunto oli vuokrattuna ulkopuoliselle että siltä ajalta, kun asunto oli ollut tyhjillään.

Kuluina voi vähentää mm. sähkö-, vesi- ja lämmityskulut, kiinteistöveron ja vakuutusmaksut sekä korjauskuluja. Poistoina voi vähentää hankintamenon.

KHO:n ratkaisu on tärkeä ennakkoratkaisu, joka ohjaa verotuskäytäntöä.

Lisätietoja antaa asianajaja, osakas Minna Romu, p. 020 749 8193, minna.romu@lindblad.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close